Sunday, October 31, 2010

:: kek batik ::

dua tiga hari lepas...
ring..ring ...(theres calling for me ..)

"mai umah cikdah,makan laksam...ajak abg afiz ngan kak ros sekali k.."...

'for the rest in my life....thru days and nite...'(bunyi perut aku...)

then,petang tu...
broom..broom...
start enjin keta.."jom mkn laksam umah cikdah"...

hehehe...
cikdah tu wife pada ayah cik aku a.k.a mak sedara aku..rumah dia xjauh dari kami..kat bangi je..
dia ni amatlah rajin memasak...macam-macam dia boleh masak..bagi je list makanan yang dok ngidam tu kat dia..conpem ley buat..cayalah!
tengok la mak sedara sa[e kan..aku jugak...hihi

selain laksam,dia buat kek batik..punya la sedap..lembut aje kek batik dia..aku suka!!!

amik sekeping...

sekeping lagi

lagi...

"cik dah,wat mai resipi...."...cey...cey..bajet pandai masak ni..hahaha
takpe..takpe...amik resepi je dulu..nak buat ke tak,lain kira...


bahan::
* 1 bungkus (350g) biskut marie
* Setengah buku butter
* 2 biji telur
* 1 cwn serbuk koko
* 1/2 cwn milo
* 1 cwn air
* 3/4 cwn gula
* ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara::

1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

No comments:

Daisypath Happy Birthday tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...